3 tips om je paard te helpen herstellen na koliek
Zelf ben ik geen dierenarts en wil ik adviseren om altijd een dierenarts te bellen als je vermoed dat je paard koliek of andere klachten heeft.
In dit blog wil ik mijn ervaringen delen hoe ik mijn paard geholpen heb om van zijn koliek af te komen na twee jaar tobben met koliek.
Iedereen in de paardenwereld heeft er wel is mee te maken gehad. Helaas is Koliek een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij paarden en niet iedereen weet hoe ze hiermee om moeten gaan. In deze blog ga ik jou 3 tips geven die ik heb gedaan om mijn paard te helpen herstellen na koliek.
Onderzoek wat je paard heeft
Als eerste is het erg belangrijk om erachter te komen welk soort koliek jouw paard heeft gehad. Dit was de enige manier om mijn paard de juiste behandeling te geven voor zandkoliek.
Wat ik zelf heb gedaan zijn mestonderzoeken, hiervoor heb je een doorzichtige handschoen nodig en mest van je paard. De mest doe je in de handschoen met water erbij. Als je dit 10 minuten laat rusten kun je in de vingertoppen zien of er zand in de mest zit. Mocht dit veel zijn kun je ervoor kiezen om 5 dagen achter elkaar te voeren met Lijnzaadolie en Knoflook met zeewier. Hiermee spoel je jouw paard door en komt het zand mee naar buiten. Na deze week kun je het mestonderzoek nog een keer herhalen om te kijken of er minder zand in de darmen zitten.
Geef je paard verspreid te eten
Zorg ervoor dat je paard altijd eten ter beschikking heeft en niet kan schrokken. Doormiddel van een hooinet zorg je ervoor dat de darmen altijd in beweging zijn. In de natuur eten paarden ook 24/7 en dat wordt nagebootst door het gebruik van een hooinet. Er zijn verschillenden soorten hooinetten dus kijk vooral naar welk hooinet werkt voor mij? Daarnaast voeg ik zelf ook nog verschillende kruiden toe aan het voer van mijn paard, dit is ook goed voor de darmflora.
Geef je paard genoeg beweging
Beweging zorgt ervoor dat je paard gezond blijft en dat er bijvoorbeeld opgehoopte gassen vrij kunnen komen. Als je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld een stukje weiland om te bouwen naar een paddock paradise, zou ik dat zeker aanraden. Dit werkt voor mijn paarden heel goed. Paarden lopen namelijk tot wel 10 kilometer per dag in het wild.
Hopelijk kun je met deze tips vooruit en is jouw paard snel weer de oude. Laat een reactie achter als je zelf nog vragen of tips hebt.
Rowena Wensveen
Reactie plaatsen
Reacties